Riksförbundet Svensk Trädgård är en viktig aktör inom trädgårdsodling i Sverige och har hela 32 000 medlemmar och 150 lokala trädgårdsföreningar runtom i landet. Som förbund strävar de efter att vara en mötesplats för de som är intresserade av trädgård och odling.
Historia
Riksförbundet Svensk Trädgård grundades år 1900 som Sveriges pomologiska förening. Föreningen har en lång historia av att publicera material relaterat till trädgårdsodling, inklusive en årsskrift från år 1900, Ströskrifter från år 1913, och Fruktodlaren från år 1930. Dessa publikationer har varit viktiga resurser för kunskap inom frukt- och köksväxtodling. Riksförbundet Svensk Trädgård utger även en karta över Sveriges odlingszoner och tidningen Hemträdgården, som erbjuder källkritiskt granskade fakta, inspiration och praktiska idéer om växter och trädgårdsdesign.
Utbildning och rådgivning
De erbjuder också en plattform för att utöka kunskaper inom trädgårdsodling. På denna plattform tillhandahåller de en rad artiklar, rapporter, och andra resurser för både nybörjare och erfarna trädgårdsentusiaster. Medlemskap i Riksförbundet Svensk Trädgård inkluderar tillgång till fri rådgivning, vilket betonar förbundets engagemang i att sprida trädgårdskunskap och stödja individer i deras odlingsprojekt.
Barn och utbildning
Riksförbundet Svensk Trädgård fokuserar även på att engagera barn i trädgårdsarbete, vilket ses som ett värdefullt verktyg för att främja hälsa och välbefinnande. Genom att odla med barn och unga, strävar Riksförbundet Svensk Trädgård efter att skapa ett intresse för trädgårdsodling från tidig ålder. Detta är en del av deras större vision om att främja hållbar odling och hälsa genom trädgårdsaktiviteter för alla åldrar.
Riksförbundet Svensk Trädgårds övergripande mål är att vara en central resurs för hållbar trädgårdsodling och trädgårdskultur i Sverige, med ett särskilt fokus på kunskapsöverföring, samhällsengagemang och ekologisk hållbarhet.